Регистрация

Възпитание на кучето

помощ с обучението и възпитаването на мопсчето вкъщи
Аватар
Мнения: 27
Регистриран на: 19 Яну 2011, 23:45

Възпитание на кучето

Мнениеот diana21 » 22 Яну 2011, 16:23

Кога да отделим малките кучета от майка им?
Споменахме вече, че във връзка с изискванията за правилното отбиване на малките кученца и преминаването им на обща храна е необходимо те да се отделят от майката при навършване на 40­дневна възраст. Чрез експерименти е доказано, че това е най-подходящата възраст за влизане на младото животно в контакт с хората. Колкото по-късно се отбие, толкова по-трудно то привиква към човека и съвместния живот с него.
Кучето и обстановката у дома
Кучето привиква с обстановката в дома само за няколко дни. Ще забележите. че от предоставените му играчки си избира 2-3, които му стават любими. Дори в моменти, когато не му обръщате внимание, то ще ги носи със зъби и побутвайки ви с лапа или с глава, ще ви търси за партньор в играта. Малките кученца са като малките, весели и палави дечица. Именно тази е причината докато са малки, те да контактуват повече с децата. Игрите им с тях са буйни и радват очите.
Малките кученца прекарват по-голямата част от деня в сън. Hе бива да ги безпокоите, когато спят. Те се нуждаят от повече сън, за да растат. Периодите на сън се редуват с периоди на игра и разходки из жилището. Постепенно времето за игра се удължава, сънят става по-краткотраен. Пак във връзка с правилното възпитание на кучето, запомнете - много порочно е то да привикне да влиза в леглото ви, докато почивате.
Изгражадне на хигиенни навици у кучето
За вас е от особено голямо значение да изградите хигиенни навици у питомника си. Отново ще го сравним с малките деца
и уринирането при малките кученца са също чести както при дечицата. Необходим са много любов и постоянство, за да се изградят необходимите хигиенни навици. Не подхождайте към кученцето грубо и с физическо насилие - то няма да ви разбере. Просто се постарайте да го извеждате всяка сутрин, възможно по-рано, но винаги по едно и също време. Същото правете и след всяко хранене и ще видите, че животното в рамките на 15-20 дни ще привикне да удовлетворява физиологичните си нужди извън дома.
Разходка навън
Извеждането на кучето на разходка в никакъв случай не трябва да се свързва единствено със създаването на хигиенни навици. Това важи най-вече за животни, отглеждани вкъщи. Прекият контакт с чистия въздух и слъчевите лъчи са жизнено необходими за подрастващите кученца. Добре хранените кученца с интензивен растеж, които не се извеждат редовно на разходка, са предразположени към рахит, без значение дали им се дават редовно витамини от групата D. Ако това не се случи, обилното хранене и застоялият живот довеждат до затлъстяване, което от своя страна може да причини най-различни други заболявания. Така че продължителността на разходките е от голямо значение - колкото са по-големи, толкова по-добре се отразяват върху организма на кученцето. Докато вашият питомник е още малък, изберете такова място за разходка, което ще му гарантира определена сигурност. Младото животно не умее да се пази от превозните средства и трябва да го наблюдавате. Допустими са контакти с други кучета, но бъдете внимателни. Не всички са благоразположени и могат да го наранят. А и тези контакти често стават причина за предаване на различни заразни или паразитни заболявания. Най-рискови са срещите им с безстопанствени кучета, затова не допускайте подобно общуване.

Мнения: 3
Регистриран на: 28 Окт 2012, 16:18

Re: Възпитание на кучето

Мнениеот iv_ivann » 28 Окт 2012, 16:20

Много полезна статия

Назад към Култура и възпитание

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта