Регистрация

Музей на киселото мляко гр.Трън

говорилник - за времето, за тиквеника, за колата или политиката
Аватар
Мнения: 27
Регистриран на: 19 Яну 2011, 23:45

Музей на киселото мляко гр.Трън

Мнениеот diana21 » 30 Яну 2011, 04:19

Музей на киселото мляко бе открит в трънското село Студен извор, откъдето е роден д-р Стамен Григоров, създател на лактобацилус булгарикус. Музеят се помещава в общинска сграда, във възстановяването на която община Трън е инвестирала 50 000 лв. Експозицията е подредена с помощта на фондация "Д-р Стамен Григоров". Тя пресъздава историята на киселото мляко, също и живота и делото на д-р Григоров. От фондацията призоваха съвременните производители на кисело мляко да обогатят изложбата. В близост до музея се намира и родната къща на д-р Григоров.

Популярният трънчанин е следвал естествени науки в Монпелие и медицина в Женева. Тогава там преподавал бактериология известният професор Масол. Той осигурил на младия учен достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров за първи път описал млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Той го нарекъл "Бацил А". По-късно микроорганизмът бил наречен "Лактобацилус булгарикус" в чест на родината на неговия първооткривател.

Болницата в гр.Трън също носи името на д-р Стамен Григоров.

Назад към Общи теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта